tiistai 4. kesäkuuta 2013

Rekola-kodossa leivottiin eväitä eväsretkelle 

Leivontapuuhissa lapsiryhmä Muurahaiset ja tiistain päiväkeskusryhmä

Hankkeen viimeisen teeman aiheena on ollut "Entisajan arki- ja juhlaruokakulttuuri" ja lasten rinnakkaisteemana puolestaan "Minä leipurina". Ikäihmisten ja lasten yhteistapaaminen toteutettiin luontevasti yhteisen leivonnan merkeissä. Mukana leivontatouhuissa olivat Rikun päiväkotiryhmä "Muurahaiset"ja Rekola-kodon tiistaipäivän päiväkeskusryhmä. Toiminta toteutettiin 14.5.13.

Leivontatapahtumalla oli myös toinen tärkeä tavoite, nimittäin eväitten leipominen seuraavan viikon yhteiselle eväsretkelle.

Rekola-kodossa sijaitsevan suurkeittiön henkilökunta oli valmistanut muhkean taikinan ahkerille leipureille. Tuumasta toimeen! leipurit pääsivät työn touhuun ohjaajien avustuksella. Saman aikaisesti vaihdettiin kuulumisia ja pohdittiin vehnästaikinan reseptiä. 



Birgitta jakaa taikinaa innokkaille leipureille


Urakka alkaa valmistua ja pyöreitä pullia on syntynyt monta pellillistä
Työ ja touhu palkittiin vastapaisteluilla vehnäsillä

Muistorasiat kiinnostivat

Samalla reissulla lapset saivat mahdollisuuden tutustua ikäihmisten tekemiin muistorasioihin. Ikäihmiset olivat itse valinneet yhteisille muistorasioilleen teemat. Teemat liittyivät ikäihmisten ammatteihin ja harrastuksiin. Mukana oli myös henkilökunnan henkilökohtaisia muistorasioita, joiden teemana olivat "vuodet kotiäitinä" ja "kissani". 


Muistorasiat toimivat mainiosti sukupolvien välisessä vuorovaikutuksessa  kulttuuriperinteen jakamisen välineenä. Muistorasiatyöskentely tuo konkreettisesti näkyväksi entisajan elämää monista eri näkökulmista. Muistorasioihin liittyy aina myös tarina joka toimii visuaalinen toteutuksen selittäjänä ja lähtökohtana.

Muistorasiat ovat Rekola-kodon päiväkeskuksessa käyvien eri päiväryhmien entisistä ammateista kertovia visuaalisia pienoisnäyttämöitä. Muistorasioiden valmistusprosesseissa ikäihmisiä ovat innostaneet ja ohjanneet menetelmään koulutuksen saaneet päiväkeskuksen ohjaajat.  Ohjaajien panos muistorasioiden tekniseen toteutukseen on ollut merkittävä. Yhdessä ikäihmisten kanssa aiheita on työstetty ja myös toteutusta suunniteltu. Kootun tarpeiston saamiseksi myös ikäihmisten kotiväki on ollut suurena apuna.    



Rekola-kodon ohjaaja Minna kuvailee lapsille, mistä ammateista muistorasia kertoo





Tämä muistorasia on tehty vuoden 1944 sotapojilta saatuun puiseen matkalaukkuun, kertoen myös entisajan ammateista.

Entisajan ammatit ovat olleet myös tämän teemallisen muistorasian aiheena.


Muistorasiatyöskentelyn voi toteuttaa myös taulun muotoon. Kuvassa torstaipäivän ikäihmisten työhistoriaa.



Lapset kuulivat kiinnostusta herättävällä tavalla monta tarinaa ikäihmisten erilaisista ammateista ja niihin liittyvistä työvälineistä. Lapset totesivat muistorasioiden muistuttavan nukkekoteja kaikkine mielenkiintoisine yksityiskohtineen.

Kuvia muistorasioista

Rekola-kodon ohjaajan Birgitan kissastaan tekemä muistorasia. Kissalla on ikää jo 18 vuotta!


Rekola-kodon ohjaajan Outin tekemä muistorasia " Vuodet kotiäitinä"

Keskiviikkoryhmän muistorasiaan on koottu aineistoa kunkin omista harrastuksista

Maanantairyhmän muistorasia on työelämään ja ammatteihin liittyvä

Tiistairyhmän muistorasia koostuu myös heidän ammateistaan

Upeita muistorasioita! Muistorasiatyöskentely tuo ikäihmisten merkityksellisiä muistoja luovalla ja kiinnostavalla tavalla näkyviksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti