maanantai 10. kesäkuuta 2013

  KOTISEUTUNI KANGASALA - EVÄSRETKI KULTTUURIIN 

LOPPUSEMINAARI

 

Osallistujien hymy on herkässä Torsti-ikähiiren esiintymisestä 

Valtakunallinen kuntien kulttuuritoimintaa kehittävä Kuulto-hanke päättyy. Kangasala on ollut mukana yhtenä toimintakokeiluhankkeena muun 21 hankkeen joukossa, jotka valittiin mukaan. Toimintakokeiluhankkeita on rahoittanut opetus-ja kulttuuriministeriö ja valtakunnallinen koordinoiti tapahtui Jyväskylän yliopiston taholta.   

 

Kangasalan Kuulto-hankkeen loppuseminaari pidettiin Kangasalan pääkirjaston Harjula-salissa 29.5.13. Tilaisuus oli kaikille avoin ja erityisesti tilaisuuteen kutsuttiin kohderyhmien toimijoita, esimiehiä ja päättäjiä kuntaorganisaation eri hallinnonaloilta. 

 

Kulttuurijohtaja Taina Sahlander toivotti kaikki tervetulleiksi ja kertoi samalla hankkeen taustasta ja merkityksestä kulttuuripalveluiden saavutettavuuden näkökulmasta.

 

Hankkeen toiminallisissa menetelmissä oli monia itseilmaisua tukevia toimintamuotoja, muun muassa ikäihmisten kanssa maalattiin muistoja eri aiheista. Osallistujille oli tiedossa pieni yllätys, nimittäin seminaari alkoi yhteisellä kesämuistojen maalauksella. Yhteiselle suurelle paperille syntyikin muistojen kirjo kesästä.

 

Työvälineitä oli joka käteen sopivia

 

Lisää kuvateksti

 

Hankkeen projektikoordinaattori Pirjo Saloranta

Kuulijat saivat kattavasti tietoa toteutuneesta hankkeesta, kuten hankkeen tavoitteista, arvoista, kohderyhmistä, toimijoista, hankkeessa käytetyistä menetelmistä, järjesteyistä koulutuksista, sukupolvien välisestä yhteistoiminnasta, näyttelyistä, tiedotukseta ja blogista.

 

Hankeen tärkeyttä, merkitystä ja vaikutusta  kohderyhmille ja työntekijöille havainnollisti runsas kuvamateriaali ja heiltä saadut palautteet. 

 

Kuvien kautta kuulijat saivat käsityksen myös tuotetuista materiaaleista, kuten muistorasioista ja taidetoiminnan tuotoksista ja varjoteatteriprojektista. 

Varhaiskasvatuksen suunnittelija ja draamakasvattaja Niina Kettunen-Niemi kertoi varjoteatteriprojektista ja mukaan kuulijoita hauskuuttamaan oli saapunut myös ikä-hiiri Torsti, joka oli myös ollut läsnä jokaisessa varjoteatterityöpajassa. 

Hankkeen päämenetelmänä tarinankerronta tuotti ikäihmisiltä 108 kerättyä tarinaa ja autenttisia äänitteitä. Tarinankerronta, taidetoiminta, muistorasiatyöskentely ja varjoteatteriesitykset toivat ikäihmisten elettyä elämää monipuolisesti näkyväksi. 

Lasten kuvataidetoiminta, sadutus ja varjoteteatterityöpajat toivat pienten lasten äänen kuuluville kulttuurin tekijöinä!  

Sukupolvien välinen yhteistyö toteutui monella eri tasolla hankkeen aikana rikastuttaen molempien kohderyhmien arkea! 

 

Tarinat, äänitteet ja kerätty kuvamateriaali tallennetaan kunnan verkkosivuille tulevaan tarinapankkiin, jota myös jatkossa täydennetään uusilla tarinoilla. Tarinapankki on tulevaisuudessa kaikkien kuntalaisten käytettävissä. Tarinapankin suunnittelutyö on parhaillaan kaynnissä. 

 

Hankkeen aikana on ollut 44 erilaista tapahtumaa! Aikaisempiin tapahtumiin voit tutustua tässä hankkeen blogissa. 

Hanke alkoi syyskuun alussa 2012 ja päättyy kesäkuussa 2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti