maanantai 17. joulukuuta 2012

Pentorinteessä  tartuttiin suteihin ja väreihin



Kuvataiteilija Anitta Toivio kertoo mitä tullaan tekemään

Osallistujina olivat Pentorinteen vanhainkodin keskiviikkopäivän päiväkeskusasiakkaat, ikähaitarilla 59 - 94 vuotta. Taidetoimintatuokio osui ajallisesti merkitykselliseen hetkeen eli 12.12.12 kello 12. Merkityksellisiä olivat myös ne monet muistot iloista ja suruista, joita osallistujat työstivät värien kautta näkyviksi kuvataiteilija Anitta Toivion ohjauksessa.

Pentorinteen vanhainkodin taidetoimintatuokio päätti Anittan ohjaamat "muistojen maalaus" sarjan kunnan eri päiväkeskusksissa. Taidetoiminta ei kuitenkaan lopu tähän, vaan tästä se sitten jatkuu! Päiväkeskuksien ohjaajat järjestävät itse taidetoimintaa hankeen aikana eri teemoista. Hankkeen päättyttyä taidetoiminnan käyttäminen muistojen maalamisessa onkin varmasti saanut tukevan jalansijan päivätoiminnan ohjelmassa.



Anne jakaa paperit ja taidetoiminta voi alkaa

Pentorinteen päiväkekeuksessa taidetoiminnan tekemisen periaatteet olivat samat kuin aiemmin järjestetyissä vastaavissa tuokioissa.  

Muistojen ja niihin liittyvien tarinoiden työstäminen kuvaksi oli myös Pentorinteen  päiväkeskusasiakkaille uusi itseilmaisun muoto.  Osallistujat pohtivat itselleen merkityksellisiä muistoja ja niistä nousevia tunteita. Syntyneet tunnekokemukset ohjaavat värin ja välineen valintaa. 
Välineistä monet ovat tuttuja muista yhteyksistä, kuten kynsiharja, pieni tela tai vaikkapa tiskiharja. Löytyy joukosta perinteisiä pensseleitäkin, mutta suurikokoisia nekin.



Lapsuudestaan asti sokea Anja työstää omaa maalaustaan Eilan opastuksella

Pienen epäröinnin jälkeen maalaukset lähtivät syntymään.



 Anjan maalausprosessi käynnistyy ja väri levittyy kynsiharjalla.
 
Muistojen käsitteleminen kuvan tekemisen kautta on varteenotettava ja vahva itseilmaisun muoto myös ikäihmisen kohdalla.


Anne ja Kaarina kuuntelevat Inkerin ajatuksia työstään. 











Jokaisen osallistujan kuvaprosessi oli yksilöllinen ja itselleen merkityksellinen.







Ulla työstää omaa maalaustaan.



Anjan muistot vievät hänet lapsuuden kotitaloon


Kuvan kautta muistot tulevat uudestaan näkyviksi itselle ja kanssaihmisille.



87 -vuotiaan Inkerin maalauksesta välittyy isänmaallisuus. Suomen lippu piirtyi kuvaan. 

Reilun tunnin työstämisen jälkeen kuvat alkoivat valmistua. Muutama osallistuja innostui tekemään kaksi muistoihin pohjautuvaa työtä.

Taidetoimintatuokion päätteeksi jaettiin prosessin synnyttämiä tunnekokemuksia kuvien äärellä. Jokainen saattoi halutessaan kertoa, mitä mielessä liikkui työtä tehdessä. 



Toiminnallisen ja uudenlaisen tekemisen jälkeen päiväkeskusasiakkaat lähtivät kotiin hyvillä mielin ja yhtä kokemusta rikkaampana. 

Katso Sydän-Häme Lehden artikkeli


 Sydän-Hämeen Lehti_ artikkeli_Ikäihmiset maalaavat iloja ja suruja kuviksi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti